Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Uzman Çavuş Alımı Şartları Nelerdir?

Uzman Çavuş Nasıl Olunur

Uzman Erbaş Alımı Sınavlarında Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşı Adaylarımıza Diriliş Takı Ailesi Olarak Başarılar Dileriz. Çıktığınız Bu Onurlu Yolda Bileğiniz Güçlü, Canınız Sağ Olması Dileğiyle..

  

Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?

Uzman Çavuş Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Uzman Çavuş Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

TSK bünyesinde 1986 senesinden bu yana uygulamaya geçilmiş olan Uzman Erbaş Alımları, Ordumuz içerisinde teknik ve kritik kadro yerlerinde görevlerini yerine getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerince her sene düzenli olarak alım yapılmakta ve yetiştirilmektedir. Uzman Erbaşlar, Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşı rütbelerini ifade etmektedir. Ülkemizde Orduya verilen değer ve önemin ön planda olması sebebiyle Askerlik mesleği çok büyük saygı ve sevgi gören bir meslektir. Bu sebepten dolayı bir çok genç, asker olma hayali kurmaya daha çocukluk yaşlarında başlar. Uzman Çavuş Olmak, normal askerlere göre daha profesyonel görevlerde yer almak ve en zor şartlarda dahi görevlerini yerine getirmek demektir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından her şartlara uygun yaşabilecek ve savunabilecek sistemde yetiştirilen Uzman Çavuşlar, almış oldukları eğitim doğrultusunda olası bir savaş veya her türlü tehdite karşı korkusuzca intikal ederek ülkemizi oluşabilecek bütün zararlardan korumak korumak bilinciyle görevlerini yerine getirmektedir. Bir çok kişinin merak ettiği Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir? Uzman Çavuş Olmak Zor mu? Sorularının Yanıtlarını Sizler İçin Araştırdık.

 UZMAN ERBAŞ SÖZLEŞMELERİ KAÇ YIL YAPILIR?

Uzman Erbaşlar, en az 1 yıl ve en fazla 5 yıl olmak üzere sözleşme yaparak görevlerini icra etmeye başlarlar. 



İşte Uzman Çavuş Olma Şartları Şunlardır ;

- TC Vatandaşı Olmak
- Müracaat Tarihinde 26 Yaşından Gün Almamış Olmak
- Askerlik Hizmetinin 6'ncı ayı ile terhisini takip eden 3 yıl içerisinde başvuruyor olmak
- Ortaokul,lise,yüksekokul veya fakülte mezunu olmak. (Bazı alımlarda en az lise mezunu şartı aranmaktadır)
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce Subay,Astsubay,Uzman Jandarma,Askeri öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olması
- Taksirli suçlar haricinde,affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak,soruşturma altında veya yargılanıyor durumda olmamak.
- TSK manevi değerine gölge düşürücü,askerlik şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı,siyasi,yıkıcı,bölücü,ideolojik görüşü benimsememiş olmak.
- Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için bağlı oldukları Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri not almış olmak (100 puan üzerinden) 
- Tüm sınavları geçen adaylar için TSK Sağlık Yeğeneği Yönetmeliğine uygun olarak; sevk edildikleri Asker Hastanesinden Komando Uzman Erbaş Adayı seçilenler için "Komando Uzman Erbaş Olur, Paraşütle Atlar" , diğer sınıflar için ise "Sağlam,Uzman Erbaş Olur" kayıtlı sağlık raporu almış olmak,
Boy ve kilo oranları tablosunda belirlenen değerler içerisinde uygun bulunmak. (Adayların en az 164 cm, en fazla 210 cm boyunda olmaları gerekmektedir)


Bu şartlara uygun olan her Türk Vatandaşı Uzman Erbaşlık Sınavına başvuru yapabilir. (Güncel ilanlar ve şartlar için ilgili kanun ve yönetmelikleride inceleyiniz)Uzman Erbaş olabilmek için yazılı sınav,fiziki kabiliyet,yeterlilik testi ve mülakat sürecini başarılı geçmek gerekmektedir.Uzman Çavuş Olabilmek için ilgili sınavların ardından ön sağlık muayenesi de yapılmaktadır.
 

UZMAN ERBAŞ YAZILI SINAVI SORULARI NELER?



Uzman Erbaş olabilmek için yazılı sınavı geçmek şarttır. Soru sayıları değişiklik gösteren Uzman Erbaşlık Sınavı 50 Sorudan oluşabileceği gibi soru sayısı bazı alımlarda daha az ve daha fazla da olabilmektedir. Sınavda; Matematik, Türkçe, Dil Bilgisi, Temel Vatandaşlık Bilgisi, Milli Tarih, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları, Milli Coğrafya Konuları Yer Almaktadır. Uzman Çavuş veya Uzman Onbaşı olmak için bu sınavdan minimum 70 puan almaları gerekçektedir.
 

UZMAN ERBAŞ OLMAK İÇİN ÖN SAĞLIK MUAYENESİ NASIL YAPILIR?


Yazılı sınavı başarılı tamamlayanlar sonrasında ön sağlık muayenesine alınmaktadırlar.Ön sağlık muayenesinde vücutlarında kesik,yara,yanık ve ameliyat izleri olmamasına dikkat edilmektedir.Yönelgede yazan diğer sağlık koşullarına uygun olmakta ve fiziki görünüşlerinde bir kusur bulunmaması gerekmektedir.

 

FİZİKİ KABİLİYET YETERLİLİK SINAVI NASIL YAPILIR?

Uzman çavuş veya Uzman onbaşı olabilmek için ön sağlık muayenesinden başarılı olarak geçmiş olan adaylar bir sonraki aşama olan fiziki kabiliyet yeterlilik testine tabii olurlar. Fiziki kabiliyet testi diğer adıyla spor sınavıdır. 1500 m. Koşu,mekik ve şınav çekme gibi yeteneklere bakılan bu Sınavda, şoför sınıfında olacaklar için ise Psikoteknik Test Uygulaması yapılacak olup işitsel uyaranlara doğru tepki hızları ölçülür.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri Kişiye Özel Aksesuarları İçin TIKLAYINIZ

 

 UZMAN ERBAŞ MÜLAKAT SINAVI NASIL YAPILIR?

Uzman Çavuş veya Uzman Onbaşı olmak isteyen adaylar için yazılı sınav, ön sağlık muayenesi ve fiziki yeterlilik sınavını geçenler son olarak Sözlü Mülakat aşamasına alınırlar. Uzman Çavuş Sözlü Mülakat Soruları arasında yer alanlar ise diksiyon,görünüş,genel kültür,askerlik hakkındaki görüşleri sorgulanır.
Yazılı Sınavın %70'i, Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavının %15'i, Mülakat Sınavının %15'i alınarak geçerli not bulunur.Bu ortalamanın en az 70 olması beklenir.
Ortalaması 70 ve üzeri olan Uzman Erbaş Adayları sınavı kazanarak 5 aylık eğitime alınarak, komuta etmeyi ve ait oldukları sınıfa ait bilgileri öğrenirler. Uzman Çavuş Maaşları görev yerlerine göre değişiklik göstermektedir.

 

UZMAN ERBAŞ ALIMINDA KPSS ŞARTI VAR MI?


Milli Savunma Bakanlığı tarafından son yayınlanan Uzman Erbaş Başvuru Formu ile uzman erbaş alımında KPSS şartı getirildiğini görmekteyiz.KPSS şartlı uzman erbaş formunun "Yazılı Sınav Uygulama Esasları" maddesinde açıklanıyor. Söz Konusu Maddede ÖSYM tarafından Yapılan ve hala geçerli olan KPSS93, KPSS94, KPSSP3 puan türlerinden alım yapılacağı bildiriliyor.Halen askerliğini yapmakta olanlar için ise KPSS şartı söz konusu olmayacak. Askerliğini yaparken Uzman Erbaş alımına başvuru yapanlar daha önce olduğu gibi Yazılı Sınava Girerek Gerekli Aşamalardan Geçmeye Devam Edecekler.

 

 

UZMAN ÇAVUŞ OLMAK ZOR MU?

Asker olmak her Türk erkeğinin Tutkusudur. Askerliği kendisine meslek edinmek isteyenler için ise Uzman Çavuş Olmak büyük gurur ve önem arz etmektedir. Uzman çavuş olmak isteyenlerin sayısı ise küçümsenemeyecek kadar çok olduğunu sınav başvuru sayılarından da görmekteyiz. Bu kadar çok sevilen ve yoğun ilgi gören Askerliği Kendisine meslek edinmek isteyenler için Uzman Çavuş Olmak Zor mu? soruları akıllara geliyor. Uzman Erbaş başvurusu yapmış olan kişilerin büyük bir bölümü askerliği yapmış veya halen askeri görevini icra ediyor olan kişilerden oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı askerlik mesleğinin zorluklarını tecrübe etmişlerdir.Askerlik irade,dayanıklılık,sabır,fedakarlık gerektiren bir meslek olmasına rağmen bu kutsal görevi başarı ile yapmanın vermiş olduğu zevk ise bambaşka olacağı gibi zorluklara göğüs germeyi de kolaylaştıracaktır.

Her ne kadar maddiyat ikinci planda olsa da göğüs gerilen bu zorlukların karşılığını devlet Türkiye ortalamasının üstünde bir maaş ödeyerek veriyor. Ayrıca belirli bir süre uzman çavuş olarak hizmet yapıldıktan sonra astsubaylığa veya devlet memurluğuna geçiş imkanı da var. Her birey kendi karakter yapısını bilir. Bu sebeple askerlik yapabilir miyim sorusunu kendinize sormanız gerekir. Uzman çavuşluk askerlik mesleğinin doğası gereği elbette zor ancak bugüne kadar on binlerce kişi yaptı ve hali hazırda yapmaya da devam ediyor. Ayrıca uzman çavuş olarak göreve başladıktan sonra şayet askerliğin size göre olmadığına karar verirseniz ilk 2 ay içinde sözleşmenizi feshetme hakkında sahipsiniz. Uzman çavuş olunur mu sorusunun cevabı her bir bireyin karakterine göre değişiklik gösterir. Askerliği meslek olarak yapabileceğinize inanıyorsanız başvuru yapmaktan çekinmeyin.

Etiketler: Uzman Çavuş Nasıl Olunur, uzman çavuş alımı
Temmuz 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR