1 2 3 >

Başparmak & Zihgir Yüzükleri

Zihgir, atış sırasında sağ elin baş parmağına takılan ve parmak boğumunu yaralanmaktan koruyan bir çeşit yüzüktür. Zihgir yüzükleri, önceleri halka şeklinde kesilmiş köseleden yapılmıştır.

Zihgir yüzükleri, ilk başlarda fildişi ve boynuzdan yapılsa da sonraları özel bir biçim kazanmış ve bakır, özellikle gümüş madeninden, kıymetli taşlardan yapılmıştır. Zihgirlerin okçuluğa ve avcılığa meraklı sultanlar için yapılanları ise yeşim ve altından olmuş, üzerleri ise zümrüt, yakut ve elmaslarla süslenmiştir. 

Okçuluğun en önemli araçlarından olan zihgir yüzükleri bugün Türklerin okçuluk geleneğinin mirası olarak takıya dönüşmüş ve erkek gümüş yüzük modelleri içerisinde ilgi gören ve çok tercih edilen yüzüklerden biri haline gelmiştir.

Okçuluk Türklerin ata sanatı olarak günümüze kadar büyük bir serüvenden geçmiştir. Eskiden savaş ve avcılık için kullanılsa da günümüzde önemli bir spor dalı olarak varlığını sürdürmektedir. Zihgir yüzükleri avcılığın yaygın olduğu dönemlerde de ve savaş silahının parçası olarak çok önemli işlevselliğe sahip bir aksesuar olmasının yanı sıra süs eşyası da olmuş elleri, parmakları süslemiştir.

Süs eşyası olarak kullanılmaya başladıktan sonra zihgir yüzükleri farklı kıymetli ve doğal taşlarla bezenmiş erkek takıları arasında vazgeçilmez aksesuara çevrilmiştir. Bu gün eski işlevselliğini korumasa da hala erkekler için süs eşyası olarak kullanılmaktadır.

Zihgir yüzükleri rastgele başparmağa takılmamıştır. Ok ve yayın elde tutulma ve kullanılma şekline göre av zamanında ve savaşta başparmağın boğumunu yaralanmaktan korumak için mecburen kullanılmış bir aksesuar olmuştur. Zihgir de Farsça kökenli bir kelime olup “zih” kiriş, “gir” ise kirişi tutan anlamına gelerek onun işlevselliğini ifade ediyor.

Ama şimdi erkek gümüş yüzük modelleri arasında seçim yaparken zihgir yüzükleri  mecburen değil de başparmağın insan vücudundaki özelliğini ve anlamını bilerek tercih edebilirsiniz.

 

Şöyle ki ellerin hikayesinde başparmağın kendine has hikayesi ve anlamı vardır. Öncelikle başparmak konum olarak elde diğer diğer dört parmağın karşısında duruyor. Bu konumundan dolayı da diğer parmaklarla birleşip eli iş göreceği duruma getiriyor ki bu da insana üstünlük kazandırıyor. Aynı zamanda başparmak şuuraltı kalıplarımızdan bağımsız olarak akan ilahi enerjinin sembolü olmakla boşluğu ve sonsuzluğu temsil ediyor.

Böyle derin anlamlara sahip başparmağı yine özel anlamları olan başparmak yüzüğü ile taçlandırmak istiyorsanız en güzel tasarımlara sahip zihgir yüzük modelleri için en doğru adres Diriliş Takı olabilir.

Başparmak & Zihgir Yüzük Modelleri

Diriliş Takı olarak online sitemizde değerli müşterilerimize istedikleri yüzük modellerini rahatlıkla bulabilmeleri için oluşturduğumuz kategoriler içerisinde Zihgir yüzük modelleri için de özel bir yer ayırdık.

Türklerin okçuluk geleneklerinde zihgir yüzükleri cesaret ve gücün simgesi olmuştur. Aynı zamanda bu yüzüklerin her birinin birer farklı ruha ve anlama sahip olduğuna inanılmıştır.

Güç ve cesareti temsil eden başparmak yüzükleri olan okçu yüzük modelleri de bugün sahip olduğu değerle erkek müşterilerimizin sıklıkla tercih ettiği modellerden biridir.

Diriliş Takı online sitesinde ve mağazalarımızda bulabileceğiniz zihgir yüzükleri, her biri el işi olmakla özenle tasarlanmıştır. Müşterilerimizin beğenisine sunduğumuz her bir okçu yüzük modeli özel bir ruha sahip olmakla aksesuardan öte yüksek sanat değeri taşımaktadır.

Zihgir yüzük modelleri taş kullanmadan tasarladığımız çok nadir yüzük kategorilerinden biridir. Bu yüzüklerde de kullanılan taşlarla birlikte kazanılmış ihtişamın yüzüğün kendi ifade ettiği anlamın önüne geçmesini istemedik. Bu nedenle de zihgir yüzükleri taşsız modelde tasarlamayı tercih ettik.

Taşsız modellerden oluşturduğumuz başparmak yüzüğü kategorimizdeki yüzüklerin üst ve yan kısımlarını siyah zemin üzerine eskiden beri Türk ve Türk-İslam kültüründe kendine yer edinmiş motif ve desenlerle süsleyerek tasarladık.

Zihgir yüzük modelleri üzerinde işlediğimiz Göktürkçe Türk yazısı, Kurt başı motifi, Kayı Boyu simgesi, Çift Başlı Kartal motifi, Osmanlı Tuğrası ve Osmanlı Arması motifi, Ay yıldız simgesi,  Üç hilal motifi, Atatürk silüeti Türklerin tarih meydanına çıktığı günden bu güne kadar gelen simge ve motiflerinden olmakla Türk kültürünü ifade etmektedir. Ayrıca Elif, Elif ve Vav yazıları, Ebced hesabı motifi, La Galibe İllallah yazısı da başparmak yüzükleri motiflerindendir ki bu da Türk-İslam kültürünü yansıtıyor.

Siz de ruhunuzu yansıtan en uygun okçu yüzük modelleri için sitemizi ziyaret edebilir ve beğendiğiniz yüzüğü kişiselleştirerek ona kendi ruhunuzu da katabilirsiniz.

Başparmak Yüzüğü Fiyatları

Zihgir yüzük modellerimizi tasarlarken taş kullanmasak da 925 ayar gümüş üzerine işlenilen her motif  Diriliş Takı yetenekli ustalarının el emeği olduğu için çok değerlidir.

Desen ve motiflerde kullanılan el işçiliği nedeniyle zihgir yüzük fiyatları için sabit bir rakam belirlenemiyor. Bu yüzden zihgir yüzük fiyatları ve daha fazla erkek gümüş yüzük modelleri için Diriliş Takı online sitesini incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Zihgir Nedir?

Ok ve yay imgeleri Türklerin egemenlik simgesi olmuştur. Göktürk alfabesinde de bulunan harflerden biri ok işaretidir, ok veya ko şeklinde okunur. Göktürklerde ok, bağımlılığı ve esareti, yay ise kendisine bağlananı ve üstünlüğü gösterirdi.

Oğuz boylarının da hemen hepsinin sembolü ok ve yay olduğu biliniyor. Oğuzlar`ın iki kolunun adı Üçoklar ve Bozoklardır.

Okçulukta ister savaşlarda ister av sırasında bu silahı kullanmayı kolaylaştırmak ve güvenliği artırmak için bazı yardımcı araçlar kullanılmıştır. Bu araçlar arasında yer alan ve Türk okçuluğunda önemli bir yeri olan zihgir veya şast, Hun imparatorluğundan bu günlere kadar gelen okçuluk malzemesidir. Zihgir güç, cesaret ve özgürlüğü ifade eder.

Şimdi ruhunuzu en iyi şekilde ifade eden, güç cesaret ve özgürlüğün simgesi olan en özel tasarımlara sahip zihgir yüzük modelleri en uygun başparmak yüzük fiyatları ile Diriliş Takı online sitesinde ve mağazalarında satışta.

Zihgir, parmağı çilenin baskısından korurken, atış balistiğine olumlu etki yapmaktadır. Atıcının parmağına uygun zihgir yapmak ise ustalık isteyen bir iştir. Ayrıca her bir zihgirin ruhu ve uğuru olduğuna inanılır. Bazı okçular bu nedenle zihgir yüzüğü parmaklarından hiç çıkarmamışlar. Aynı zamanda zihgir yüzükler padişahların günlük kullandıkları yüzüklerinden biri olmuştur.

Osmanlı`da okçuluk sadece bir savaş sanatı olarak kalmamıştır, 15. Yüzyılın başından itibaren aynı zamanda sistemli bir şekilde kurumsallaştırmmıştır. İstanbul`un fethinden sonra Türk okçuluğu yeni bir boyut kazanmıştır. Önceleri daha çok askeri alanı ilgilendiren okçuluk bu dönemde spor okçuluğuna doğru evrilmiştir. Ayrıca Osmanlı padişahlarından IV. Murat ve III. Selim de birer kemankeş (ok ustası) olarak okçuluğa önem veren padişahlar arasında yer alırlar. Sultan II. Mahmut da iyi bir yay çekicisi ve ok atıcısı olarak devrindeki kemankeşlerin önde gelelerindendir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR