Cihadiye Yüzüğü Hikâyesi Nedir? Cihadiye 1332 Yüzük

Cihadiye Yüzüğü

Cihadiye yüzük denildiğinde belki de çoğunuzun bilgisi yoktur. Fakat oldukça anlamlı bir hikâyesi vardır bu yüzüğün. Bugün Cihadiye yüzüğü hikâyesi nedir onu öğreneceğiz. Savaş yıllarında orduya maddi destek sağlayabilmek için hurda ve dökme demirden üretildi bu yüzükler. Müdafaa-i Milliye Cemiyeti tarafından 1. Dünya Savaşı zamanında satışa sunulan Cihadiye yüzüğü nedir? İşte tüm detaylar...

 

 

Cihadiye Yüzüğü Hikâyesi

 

İstanbul'da Kasım ayının 14'ünde 1912 yılında Müdafaa-i Milliye Cemiyeti kurulmuştur. İstanbul'da Balkan Savaşı acıları gölgesinde toplumun her kesiminden insanın katıldığı ortamda faaliyetlerine başlamıştır. Cemiyetin başlıca amaçları arasında halkın savaşlardan korunması, milletin mutluluğuna ve refahına kavuşması vardı. Çok kısa zaman içerisinde cemiyet gelişerek onlarca şubeye ulaştı. 1. Dünya Savaşı'nın başlaması ve Osmanlı İmpratorluğu'nun savaşa girmesiyle çalışmalarını daha da hızlandırdı.

 

Yeni Gelir Kalemi İçin Üretilen Cahidiye Yüzükler

 

Böylesine zorlu bir dönemde yeni gelir elde edebilecek yollar arandı. Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'de "Cihadiye" adında bir yüzük tasarladı. Bu yüzüklerin üretilmesi ve satılmasındaki başlıca amaçlar ise şu şekildeydi;

 

  • Askere gideceklere yardım etmek
  • Hastane ve aşevi yapmak
  • Asker ailelerine yiyecek yardımı
  • Orduya destek vermek

 

Cihadiye Yüzükleri Dökme Demir ve Hurdadan Üretildi

 

Dr. Mithat Atabay'ın (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi) konu hakkında verdiği bilgiye göre Cihadiye yüzüğü dökme demir ve hurdadan üretilmiştir. Devlet büyükleri için ise gümüş yüzük olarak üretilmiştir.

 

Cihadiye yüzüğü hikâyesi ile oldukça kutsal bir görev için üretildiğini gözler önüne sermektedir. Kabartma şeklinde üretilen yüzüğün etrafında Müdafaa-i Milliye yazısı, yazının iki ucunda ise Ay Yıldız ve 1332 tarihi bulunmaktadır.Bu tarih hicri manada cihadın ilan edildiği tarihi göstermektedir.

 

Cihadiye Yüzüğü Yurt Dışında da Satıldı!

 

Savaş sırasında bağımsız olan Afganistan, İran ve Romanya'da da satılan bu yüzüklerden elde edilen gelir, ordunun ihtiyaçlarında ve savaşa gidenlerin ailelerine yardım amaçlı kullanılmıştır. Cemiyet, savaş boyunca yüzüklerin üretimine ve satışına devam etmiştir. Gelirle de orduya destek olmuştur. Her sene kazanılan bağışlardan ne kadar kazanıldığını kendi bütçesinde göstermiştir.

 

Şimdilerde Üretilen Yüzükler Gerçeği Yansıtmıyor!

 

Cihadiye yüzüğü tasarım olarak kabartmalı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden yeni üretilen yüzüklerinde aynı şekilde olması gerekmektedir. İnternet üzerinde satışı sunulan yüzüklerin çoğu kesme olarak üretilmektedir. Bu yüzden gerçeğiyle bağdaşmamaktadır. Birebir gerçek tasarımına ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler: Cihadiye Yüzüğü
Mart 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR