İstihare duası, yapmayı düşündüğünüz bir şey için hayırlı mı yoksa hayırsız mı olduğunu öğrenebilmek için kılınan namazdan sonra zikredilen duadır.
Bilinmezlik insanlık için her zaman korkutucu ve merak uyandırıcı olabilir. Bu yüzden hayatımız boyunca gireceğimiz bir yolun bize hangi sonuçlar doğuracağını bilemiyoruz. Bu gibi durumlarda istihare namazı kılma en büyük kurtuluşumuz olabilir. Doğru yolu bulmak için kararsız kalındığında, yardım edenlerin yetersiz olduğunu düşündüğünüzde istihare yapabilirsiniz.
Eğer istihare yapmak istiyorsanız sünnet namazı kılmanız gerekiyor. Allah'a yalvarıp kararsızlığınızın gitmesi için dua edebilirsiniz. Peki, istihare duası nedir? İstihare duası Arapça ve Türkçe okunuşu nasıldır? Bugün sizler için tüm bilgileri bir araya getirdik.
Istihare namazı, bir karar vermede veya bir iş yaparken Allah'ın yolunu aramak için kılınan bir namazdır. Istihare namazı kılmak için öncelikle abdest almak gerekir. Daha sonra 2 rekat namaz kılınır ve sonra istihare duası okunur.
İstihare duası 2 rekât namazın ardından okunmaktadır. Eğer namaz kılamayacak durumdaysanız Allah'a ham edip, istiahare namazı duası okuyabilirsiniz. Namaz kılmadan da istihare duası okunabilir. Fakat namazın ardından okunmasının daha hayırlı olduğu bilinmektedir.
İstihare duasında doğrudan Allah'a yalvararak; işlerin hayırla sonuçlanabilmesi, hayırlı olup olmaması yönünde ilham alınmayı ve hangi işin daha hayırlı olacağını tarzında farklı amaçlarla dua ederek yardım istenmektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen istihare duası da pek çok işte hayırlı geldiği söylenir. 2 rekât anamazın ardından aşağıdaki istihare duası okunmalıdır. En hayırlı gün, önceki gecesi ve o günün gecesinde (Cuma, perşembe ve perşembe gecesi) istihare duası okunması çok daha hayırlı olacaktır.
Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.
Allah'ım! Senin ilmine göre hayırlısı neyse onu diliyorum, kudretinden güç istiyorum, büyük keremini diliyorum. Zira Allah'ım sen kâdirsin, ben kâdir değilim. Sen bilirsin, ben bilmem. Sen gizliyi ve aşikarı bilirsin. Allah'ım eğer sen bu işin benim dinim, sonum, geçimim, şimdim ve geleceğim hakkında hayırlı olduğunu bilirsin, bana şerli ise beni bundan, bunu da benden çevir. Hayırlı gördüğün neresi ise bana orasını nasip eyle.
Anlamında da görüldüğü gibi istihare duası Allah katından hayırlı olana teslim olmak demektir. Her zaman hayırlı olanı dilemek, şer ve kötü niyetli işlerden uzak durulmasını istemektir. Duada Allah'tan bunlar istenilmeketdir.
Namaz kılabilecek durumda olanlar için İstihare namazı; Birinci rekâtta fatiha suresi ve kafirun suresi okunur. İkinci rekâtta ise fatiha suresinin yanı sıra ihlas suresi okunur ve iki rekât namaz tamamlanır. İstihare namazını bitirdikten sonra istihare duası okunur. Arapçası okunan istihare duasının yanı sıra Türkçesi de okunabilir. Namazı bitirip secdeden kalkmadan Türkçe meali de okunup, kıbleye dönerek uyunur. Âlim kişilere göreyse "Muhakkak ki doğru uygulayıp, gönülden isteyenlerin, Allah dualarını kabul edermiş."
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.