Geçmişten günümüze kadar tüm sırlarıyla hayatımızda olan doğal taşlar, bünyelerindeki enerjilerle hem doğanın dengesini koruduklarına hem de uyum sağladıklarına inanılmaktadır. Hatta evrenin bize sunduğu hediyeler arasında da yine bu doğal taşlar gösterilmektedir. Doğal taşlar ve özellikleri serimizin bugünkü konuğu kuvars taşı. İyileştirici enerjileriyle milyarlarca yıldır dünyada olan bu taş hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kuvars diğer bilinen ismiyle quartz, doğada en sık karşılaştığımız minerallerin başında gelmektedir. Oksijen ile silisyum birleşiminin ardından çevresel faktörlerin de etkisiyle serleşir ve kristal haline gelir. Bu yüzden kuvars taşı ismini almaktadır. Kuvars taşı gendelde kaya ve kayaç, maden, dağ zirvesi, nehir ve deniz kenarı gibi bölgelerde oluşmaktadır. Türkiye'de de kuvars yatakları mevcuttur.
İlgili Yazılar
→ Doğal Taşlar ve Özellikleri
→ Burçlara Göre Doğal Taşlar
Kuvars taşı oluştuğu yere göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden iri kristalli ve kriptokristalen olarak 2 farklı grupta incelenir.
İri kristalli kuvars taşı grubuna girenler:
Kriptokristalen kuvars taşı grubuna girenler:
Hem oluştukları bölgeler hem de zamanları sebebiyle taş renkleri ve özellikleri de değişmektedir. Türlerdeki farklılık sebebiyle bazı kuvars taşlarının kristal yapıları gözle görülmemektedir. Bu tarz olanlara yarı saydam kuvars taşı olarak isimlendirilir.
Geçmişten günümüze kuvars taşları birçok farklı alanda kullanılmıştır. Başta görsel güzellikleri ve zarif görünümleriyle sonra da inanılan mistik güçleri sebebiyle insanların dikkatini çekmiştir. Tarihe dönüp bakıldığında kadınların kuvars taşından takılar taktığı, erkeklerin savaş aletlerini bu taşla süsledikleri, dini ve spiritüel sembollerde de kuvars taşını kullandıklarını görebiliriz. Osmanlı zamanında tahta çıkan padişahın annelerinin çoğu kuvars taşlarından oluşan doğal taşlarla oğullarına ritüel yaparak dua etme gelenekleri de bu durumlardan birisidir.
Şimdilerde de kuvars taşı özellikleri arasında iyileştirici güçler olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden insan hayatında yerini almıştır. Çeşitli hastalıkların iyileşmesinde yardımcı oluğu bilinen kuvars taşları yaydıkları enerji sayesinde de ruhumuza iyilik, huzur ve hayatımıza da denge getirmektedir.
İyileştirici etkisi, süslerde kullanılmasının dışında kimya endüstrisi, optik üretim, cam, boya, seramik, dolgu, zımgara elektrik ve elektronik sanayisinde ve metalurji sanayisinde de kuvars taşı kullanılmaktadır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi doğada en çok bulunan minerallerden birisi kuvarstır. Ayrıca bu taşın birçok alt türü de bulunmaktadır. Alt türler taşın renkleri, oluşum şekli, saflık değeri ve doğadaki varlık oranına bakılarak yarı değerli veya değerli olabilmektedir. Fakat insanlar için bu taşın maddi değerinden çok manevi olarak verdiği etkiler ve huzur ön plandadır. Kuvars taşının bulunduğu ortama kattığı pozitiflik ve negatifi söküp alma gücü ile daha çok ilgilenilmektedir.
Kuvars taşı özellikleri de merak edilen konulardan birisidir. Neredeyse tüm iklim koşullarında oluşabilen kuvars taşları, sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Birçok farklı şekilde, renkte, saydam, yarı saydam, parlak, opak veya cam formunda bulunabilmesi muhtemeldir. Bu özellikleri sayesinde birçok farklı sektör ve alanda yaygın olarak kullanılabilmektedir. Bu alanlar içinde en çok dikkat çeken alternatif tıptır. Bu alanda çok farklı bir yere sahiptir. Son yıllarda popülerliğinin artmasıyla eski çağlarda insanların bu taşın iyileştirici etkisine inandıklarını ve bu sebeple kullandıklarını söylemiştik. Şimdi biraz da kuvars taşı iyileştirici özelliklerine bakalım.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.