Bugünkü konumuz, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Tevbe suresinde de geçen, Hz. Muhammed Peygamberimizin söylediği bilinen ve müslümanların dilinden düşmeyen çok kıymetli La Tahzen İnnallahe Meana cümlesidir. Peki, La Tahzen İnnallahe Meana anlamı nedir? Arapça, Türkçe okunuşu ve Türkçe meali nasıldır?
La Tahzen İnnallahe Meana Anlamı
Kur’an-i Kerim’de geçen, Hz. Muhammed Peygaberimizin söylediği her kelamın, İslamda söylenen her cümlenin, tek bir kelimenin bile hikmeti, derin anlamı vardır. Bu cümlelerden biri de birçoğumuzun çok iyi bildiği, dilimizden düşmeyen, bizi karamsarlıktan ve umutsuzluktan kurtaran La Tahzen İnnallahe Meana cümlesidir.
La Tahzen İnnallahe Meana Arapça söylenen bir cümledir. Peki anlamı nedir? Türkçe La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi ne anlama gelir?
La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi, Türkçede gerçekten birçoğumuzun dilinden düşmeyen bir cümledir. La Tahzen İnnallahe Meana anlamı “Üzülme, Allah bizimle beraberdir!” demektir. La tahzen “üzülme”, İnnallahe Meana “Allah bizimle beraberdir” anlamını ifade eder.
Bu cümleyi insanlar birbirilerine kötü günlerde, karamsarlığa kapıldıkta, umutsuz olduğu zamanlarda söylerler, nasihat ederler. La Tahzen İnnallahe Meana en içten söylenen cümlelerden biridir. Bu cümlenin neyi ifade ettiğini anlayıp içten, inanarak söylendiğinde hayırlara vesile olur, karamsarlığa kapılan kişiyi rahatlatır.
La Tahzen İnnallahe Meana kelamını Peygamber Efendimizin söylediği biliyor. Şöyle ki sahabelerin anlattıklarına göre, Medine’ye hicreti zamanı Hz. Muhammed (s.a.v.) Hz. Ebubekre “La Tahzen İnnallahe Meana” demiştir.
Üzerinde La Tahzen İnnallahe Meana kelamı yazılan bir eşya, aksesuar veya La Tahzen İnnallahe Meana yüzük taşımak kişinin her daim rahat, huzurlu ve karamsarlıktan uzak olması için önemlidir. Bu aksesuarlara baktıkca Allah’ın her zaman bizimle beraber olduğunu, bize yardımcı olacağını hatırlayabilir, gönlümüzü ferah tutabiliriz.
La Tahzen İnnallahe Meana Ayeti
La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi kutsal kitabımız Kur’an-i Kerim’in Tevbe suresinin 40. ayetinde de geçer. Medine’de hicretin dokuzuncu senesinde nazil olan Tevbe suresinin 40. ayetinde şöyle der:
“İllâ tensurûhu fekad nasarahu(A)llâhu iż aharacehu-lleżîne keferû śâniye-śneyni iż humâ fî-lġâri iż yekûlu lisâhibihi lâ tahzen inna(A)llâhe me’anâ(s) feenzela(A)llâhu sekînetehu ‘aleyhi veeyyedehu bicunûdin lem teravhâ vece’ale kelimete-lleżîne keferû-ssuflâ(k) vekelimetu(A)llâhi hiye-l’ulyâ(k) va(A)llâhu ‘azîzun hakim(un)”.
Türkçe Meali
“Eğer o Peygamber`e yardım etmezseniz, iyi bilin ki, Allah ona vaktiyle yardım ettiği gibi yine edecektir: Hani kafirler onu Mekke`den çıkardıklarında, ikinin ikincisi olarak mağarada iken arkadaşına: “Üzülme, Allah bizimle beraberdir!” diyordu. İşte o zaman Allah ona yardım etti, üzerine huzur veren emniyet ve rahmetini indirdi, onu göremediğiniz ordularla destekledi. Kafirlerin batıl inanç ve davalarını alçalttı. Allah`ın davası, ise zaten her zaman yücedir. Çünkü Allah, kudreti daima üstün gelen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır”.
Kur’an-i Kerim’de de geçen La Tahzen İnnallahe Meana ayeti Hz. Muhammed Peygamerimiz Sevr mağarasında zor durumdayken söyledikten sonra müslümanlar arasında zor durumlarda kelam, nasihat olarak kullanılmaya başlanmış, İslam tarihinde mühim olaylarda söylenen kıymetli ve anlamlı cümlelerden birine dönüşmüştür.