Doğal taş serimizde bu zamana kadar onlarca doğal taş hakkında içerikler yayınladık. Birkaç araştırma sonucunda ve sizlerden gelen mesajlarla oltu taşını çok merak ettiğinizi ve bu taş hakkında daha önce hiç konuşmadığımızı farkettik. Bu nedenle de bu defa sizlere tesbih yapımında vazgeçilmez malzemelerden olan oltu taşından bahsetmek istiyoruz. Burada sizler için oltu taşı nedir, faydaları nelerdir sorularını yanıtlarken aynı zamanda da oltu taşı tesbihler hakkında da bilgi vermeğe çalıştık.
Oltu taşının mohs cetveline göre sertlik derecesi 3'tür. Taş ilk çıkarıldığı zaman yumuşak yapıya sahip olsa da hava ile temas edince ve işlendikce sertleşme özelliğine sahiptir. Bu da taşın kolayca işlenebilmesi ve şekillenmesi anlamına geliyor.
Oltu taşı denince akla ilk tesbih geliyor. Bu bir tesadüf değildir. Çünkü oltu taşı ülkemizde daha çok tesbih yapımında kullanılır ve sevilir. Ama bu oltu taşının kullanım alanını sadece tesbihlerle kısıtlamaz. Oltu taşı yumuşak olması nedeniyle heykel yapımı için de kullanılmaktadır. Aynı zamanda kolye, bileklik, gümüş yüzük, broşlar olmakla hem kadın ve hem de erkek takılarında tercih edilmektedir.
Oltu taşı, işlendikce ve kullanıldıkça artan parlaklığı, mükemmel siyah rengiyle tesbihlere çok yakışıyor. Bugün sektöre baktığımızda çok farklı ve değişik tasarımlara sahip oltu taşı tesbih modelleri karşımıza çıkıyor. Bu tesbihler oltu taşının farklı kesimleri, taş üzerine gümüş veya mine ile yapılmış farklı motif işlemelerle farklılık göstermektedir.
Oltu taşı 925 ayar gümüş madeniyle en iyi kombinlenebilen doğal taşlardan biridir. Yeşil mine ile süslenmiş yuvarlak kesim oltu taşı kral zincir püskül ve ay yıldız sembol detayı ile mükemmel bir uyum içerisindedir ve tesbih meraklısı biri için mükemmel hediyedir.
Tesbih koleksiyonerlerinin beğenerek koleksiyonlarına eklediği ve tesbihi gündelik hayatında kullanmayı seven erkeklerin tercih ettiği tesbihlerden birinin de oltu taşı tesbihler olduğu artık herkesin malumudur. Peki, oltu taşı nedir? Bu taşın faydaları var mıdır?
Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğusunda çıkarılır. Sırf bu nedenledir ki taşa Erzurum oltu taşı da denir. Daha önce de söylediğimiz gibi mohs cetvelinde sertliği 3`tür ve kolay işlenebilme özelliğine sahiptir. Taşa aynı zamanda siyah kehribar da denmektedir.
Erzurum oltu taşı ilk çıkarıldığında yumuşak ve kırılgan olur. Bu nedenle de çıkarılması zor bir taştır, hassaslık ve ustalık talep eder. Havayla temas ettiğinde yapısı değişmeye başlar ve sertleşir. Opak bir yapıya sahip olsa da kullanıldıkca parlar ki bu da onu daha değerli yapar. Kimyasal içeriğine baktığımızda ise karbon değerinin yüksek olduğunu görebiliriz.
Ayrıca oltu taşının mıknatıs özelliği de vardır. Bu özelliği taşın orijinal olup olmadığını belirleyen önemli özelliklerinden biridir. Eğer oltu taşı tesbih sahibiyseniz ve taşın orjinalliğinden emin değilseniz tesbihinizi bir cisme sürterek elektriklenmesini sağlayabilirsiniz. Orijinal oltu taşının elektriklendiği zaman mıknatıs özelliği ortaya çıkar. Bu da taşın orijinal olduğunu gösterir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.