Sedef Taşı Faydaları ve Özellikleri

sedef taşı

“Mother-of-pearl” yani “incinin annesi” olarak bilinen sedef taşı istiridye ve deniz kulağı gibi bazı yumuşakça kabuklarının iç kısmında oluşan yanardöner bir maddedir. Bu taşı insanlar binlerce yıldır süs ve dekoratif amaçlı olarak kullanmaktadır. Parıldayan görünümü nedeniyle eski zamanlarda lüks bir malzeme olarak kabul edildi ve genellikle üst düzey ürünler için kullanıldı.

 

Peki görünümü ile herkesin dikkatini çeken, büyüleyici görünüme sahip sedef taşı nedir ve nasıl oluşur? Sedef taşı faydaları nelerdir ve hangi özelliklere sahiptir? Bu yazımızda sizler için sedef taşının faydalarından ve onu bu kadar çekici kılan özelliklerinden bahsediyor olacağız.

 

Sedef Taşı

Sedefler bazı yumuşakçaların kabuklarının içinde oluşan parlak, yanardöner bir malzemedir. Daha kesin söylemek gerekirse istiridye kabuğunun iç tabakasıdır. Ayrıca incilerin yüzeyindeki yanardöner tabakayı anlatmak için de kullanılır. Çoğu zaman incilerle karıştırılır ama bunu yapmamanız gerekir. İncilerin içinde sedef bulunur, çünkü sedef inciyi oluşturan ayrı bir doğal oluşumdur. Ama inci sedef değildir. İkisi arasındaki fark nedir diye soracak olursanız, sedef, aragonit yani kalsiyum karbonat plakalardan oluşur. İncide ise sedef bulunur. İncilerin içeriğinde ise kalsiyum karbonatla beraber başka bileşenler de mevcuttur.

 

Sedef taşı özellikleri gereğiyle inciye benzese de ondan farklı olarak mohs ölçeğinde sertlik derecesi daha düşüktür. Şöyle ki sertliği 2.5 ila 4 birim arasında değişmektedir. Camsı parlaklığa ve opak şeffaflığa sahiptir.

 

Sedef hangi renklerde olur? Bu renkler nasıl oluşur? Beyaz rengi en yaygın sedef türüdür, Hint Okyanusu’nda manila kabuğunda oluşur. En değerli sedef türü haliotis yumuşakçasında oluşan yine haliotis adında sedeftir. Bu tür, tüm sedef türlerinin renklerini bir araya getirir, dayanıklıdır ve çok büyüktür. Siyah ve gri renk sedef taşı nadir tür sedeflerdendir, dev kulak kepçesi istiridyesinin oluşturuğu sedeflerdir. Kırmızı renk sedef deniz kabuğu ürünüdür. Mor sedefler ise venüs yumuşakçasından elde edilir.

 

Sedef Taşı Faydaları

Çeşitli kültürlerde saflığı temsil eden, refah ve iyi şans getirdiğine inanılan sedef taşının yanardöner kalitesinin yaşamdaki uyumu ve dengeyi simgelediği de söylenir. Sedef taşı genellikle saflık, kadınlık, sezgi ve duygusal denge ile ilişkilendirilir. Ayrıca duygular üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olduğuna, rahatlamayı ve iç huzuru teşvik ettiğine inanılıyor.

 

İnsanlar çok uzun yıllardır sedefo çeşitli alanlarda, farklı sebeplerle kullanıyor. Daha çok süs ve dekoratif amaçlı kullanılan sedefler, genellikle mobilya ve müzik aletleri için takı, düğme ve kakma yapmak için kullanıldı. Günümüzde de hala dekoratif amaçlı kullanılmakta beraber tesbih, erkek gümüş yüzük modellerinde, çeşitli kadın takılarda kullanılmaktadır. Peki insanların binlerce yıldır bildiği ve hayran olduğu sedef taşı faydaları nelerdir?

 

Sedef taşlarının zihin ve beden üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu söylenir, bu da onları stresten kurtulmak ve rahatlamak için harika bir araç yapar. Eski zamanlarda sedef taşlarının sezgileri ve psişik yetenekleri teşvik ettiğine inanılmış ve sezgiyi geliştirmek için kullanılmıştır.

 

Sedef taşlarının duygular üzerinde dengeleyici bir etkiye sahip olduğu, ruh hali değişimlerini düzenlemeye ve esenlik duygularını geliştirmeye yardımcı olduğu söylenir ve duyguları dengelemede kullanılır. Ayrıca sedef taşlarının, vücudun hastalık ve hastalıklara karşı doğal savunmasını güçlendirmeye yardımcı olarak bağışıklığı artırıcı özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Eski zamanlarda sedef taşı sahip olduğu iyileştirici özellikler nedeniyle tıbbi amaçlarla da kullanıldığı biliniyor.

 

O zaman sedef taşının iyileştirici özelliklerinden devam edelim. Sedef taşlarının, iltihaplanmayı azaltmaya ve vücutta iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilecek kan dolaşımını iyileştirdiği söylenir. Aynı zamanda bir cilt uzmanıdır. Şöyle ki sedef taşları, geleneksel tıpta cilt sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için kullanılmış, akne, kırışıklık ve güneş hasarı görünümünü azaltmaya yardımcı olmuştur. Bunun yanı sıra sedef taşı, sindirim sorunları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullandı.

 

Sedef Taşı Özellikleri

 

Sedef taşının sahip olduğu birçok faydalı özelliği onu takı ve  tesbih gibi diğer ürünlerde ideal bir seçim haline getirir. Peki sedef taşı özellikleri bu kadar mı? Tabi ki hayır.

 

Ezoterikler sedeflerin büyülü ve iyileştirici özelliklerinin rengine bağlı olduğunu söylüyorlar.  Örneğin beyaz sedef stres ve gerginliği azaltırken, kahverengi sedef iş hayatında başarıyı çeker, refah getirir. Pembe sedef ise daha romantiktir. Nasıl mı? Pembe sedef duygularınızı sevdiğiniz kişiye anlatmaya yardımcı olacak, mevcut ilişkilerin ise daha uzun süre sürmesini sağlayacaktır. Siyah sedefe geldikte ise nadir bulunmasına ve esrarengiz görünümü gibi özelliği de kendine hastır. Şöyle ki siyah sedef taşının sahibinin kahin olacağına inanılır.

 

 

Sedef taşı litoterapide de sıklıkla kullanılır. Taşın cildi pürüzsüzleştirip beyazlattığı söyleniyor. Son olarak ise sedef taşı bebekler için çok iyi bir koruyucu muskadır.

Etiketler: sedef taşı
Nisan 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR