Sıkma Kehribar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sıkma Kehribar

Tesbihler arasında belki de en popüleri ve en çok tercih edileni kehribar tesbih çeşitleridir. Hemen her tesbih koleksiyoncusunun koleksiyonunda ve tesbih kullanmayı seven erkeğin tesbihleri arasında mutlaka bir tane de olsun kehribar tesbih çeşitlerinden biri veya birkaç tanesi vardır. Bugünkü konumuz da kehribar tesbih çeşitlerinden biri olan sıkma kehribar tesbihleri oluşturan malzeme - sıkma kehribar hakkındadır. Bu defa sizler için sıkma kehribar nedir ve özellikleri nelerdir? Sıkma kehribar tesbih nasıl yapılır? gibi soruları yanıtlamaya çalıştık.

 

Sıkma Kehribar Nedir?

 

Sıkma kehribarı çoğumuz sıkma kehribar tesbihlerden biliyoruz. Ama birçok kişi sıkma kehribarın ne olduğunu, bu tesbihlerin neden böyle adlandırıldığından habersiz. DİRİLİŞ TAKI online mağazasında da kehribar tesbihler arasında kendine has yeri olan sıkma kehribar tesbihlerle ilgili gelen sorulardan sonra sıkma kehribarın özellikleri ve ne olduğu hakkında biz de sizler için içerik yazmak istedik.

 

Sıkma kehribar nedir sorusuna kısaca yanıt verecek olursak bu malzemenin ilk zamanlarında sadece tesbihlerde değil eşyalarda da kullanılan, günümüzde tesbihlerde vazgeçilmez malzeme olduğunu laboratuvar ortamında hazırlanan yapay reçine olduğunu söyleyebiliriz. Laboratuvar ortamında oluşan yapay reçineyse neden kehribar tesbih çeşitlerinden biridir diye sorabilirsiniz. Bu sorunun yanıtını daha sonra vereceğiz. Ama öncelikle bu yapay reçinenin içeriğinin neden oluştuğunu öğrenmemiz gerekiyor.

 

Sıkma kehribar laboratuvarda hazırlanır yani kimyasal içeriklidir. İçeriği neden oluşur? Sıkma kehribarın kimyasal içeriği balakittir. Daha önce de söylediğimiz gibi balakit yapay bir reçinedir, fenol ve formaldehit birleşiminden oluşur. Buna Alman balakiti de denmektedir. Şöyle ki bu reçine ilk defa Osmanlı döneminde özel reçeteyle Almanya’da bir fabrikada yapılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu fabrikanın kapandığı ve bu özel reçetenin de kaybolduğu söylenmektedir. Ayrıca bu özel reçeteyi sadece yapanlar biliyormuş. Şimdi bile yeni sıkma kehribar malzemeyi yapanlar reçeteyi kimseyle paylaşmıyorlamış.

 

Balakit yapay reçinesi Belçika asıllı Amerikalı kimyacı Leo Hendrik Baekeland tarafından bulunmuştur. Malzemenin ismi de onun adıyla bağlıdır. Ama sıkma kehribar tesbih sahibiyseniz bilmeniz gerekir ki bu malzeme sadece balakit reçinesinden oluşmuyor. Sıkma kehribarın içerisinde doğal kehribar tozu da bulunuyor. Tam anlamıyla sıkma kehribar, doğal kehribar tozlarının sıkıştırılarak fenol ve formaldehit birleşiminden oluşan balakit reçinesiyle birleşmesinden oluşuyor. Bu nedenle de sıkma kehribar adlandırılıyor.

 

 

Sıkma Kehribar Özellikleri

 

Sıkma kehribar özellikleri nedir sorusuna gelecek olursak, bu malzemenin en bilinen özelliği kullandıkça renginin değişmesidir. İlk haliyle sıkma kehribar daha şeffaf görünüme sahiptir. Aslında tam bir bal  kehribar rengindedir. Sıkma kehribarın helezon damarları, hareli yapısı vardır. Portakal, vişne, bal olmakla çeşitli renklerde olur.

 

Malzemenin renk değişmesi özellikle tesbihlerde kullandıkça zamanla değişmektedir. Önce açık renkli tesbih koyulaşmaya başlar ve sonuçta koyu vişne rengi veya siyaha kadar koyulaşır. Sıkma kehribarın ilk hali daha şeffaf olduğu için koyulaştıktan sonra bile dikkatle bakıldığında buncukların ip delikleri görünür.

 

 

Sıkma kehribar tesbih damla kehribar tesbihler kadar olmasa da değerlidir ve bazı örnekleri antika değerindedir. Daha önce de söylediğimiz gibi Osmanlı döneminden beri bilinen bir malzemedir. Osmanlı döneminden bugüne kadar gelen örnekleri antika olduğu için değerlidir ve fiyatı daha yüksektir. Sıkma kehribar her tesbih koleksiyonerinin koleksiyonunda olmasını istediği tesbihlerdir. Malzeme ne kadar eskiyse o kadar değerlidir ve rengi koyudur. 

Etiketler: Sıkma Kehribar
Mart 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR