Ay Yıldızın Anlamı ve Ay Yıldızımızın Geçmişi

Ay Yıldızın Anlamı

Ay Yıldız Nedir?

 

Diğer bir adıyla Hilal ve Yıldız Hilal ve hilal'in açık ucunda yer alan yıldız şekli ile oluşan antik bir semboldür. Akdeniz Ortadoğu ve Orta Asya'da yaygın şekilde kullanılan ve Türki Devletlerin daha çok ağırlıkta kullandığı semboldür.



Peki Ay Yıldız'ın Tarihi Nedir ?

 

Sembolün tarihi asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilal sembolünü birçok medeniyet kullanmıştır buna Osmanlı Devleti'de dahildir. Ayyıldızın bayraklaşmasının birkaç hikayesi mevcuttur. Bir rivayete göre Osmanlı Devleti Kosova savaşında düşmanı ağır bir yenilgiye uğrattığı zaman, bir gece savaş alanında oluşmuş kan gölünün üstüne gökyüzünden yansıyan Hilal ve Yıldız yan yana görünmüştür. Bunun üzerine Sultan II Murat bu simgeyi devlet bayraklarında kullanmaya başlanmıştır.
Diğer bir rivayete göre Osman Gazi rüyasında göğsünde bir Hilal ve yıldızın belirdiğini ve göğsünün büyümeye başladığını görür. Bu rüyayı devletinin cihana hükmedecek kadar büyüyeceğine bağlamış ve Devletin simgesi olarak kullanmıştır.



Ay Yıldız ve Bayrak Nedir?

 

Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. Değeri; Pamuk, Atlas ve iplikle değil temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. Her millet için bayrak asil olsa da Türk milletinin tarihini ve bayrağını olan sevdası her zaman Üstün gelmiştir. Ay ve yıldızın günümüzde de en çok gördüğümüz ve gurur duyduğumuz hali bayrağımızdır. Birçok İslam ülkesinin de bayraklarında Hilal ve yıldıza yer verilse de bu konuda Türk bayrağı en baskın konumdadır.



Kırmızı zemin üzerine Hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlı'da ilk defa 1793 te devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki Yıldız, sekiz köşeli idi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı.



Ay Yıldız Neyi Temsil Eder?

 

Türk bayrağında Hilal" İslamiyet'i " Yıldız ise "Türklüğü" temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan "kanı" temsil etmektedir.
Başka bir görüşe göre ise Ayyıldız Orta Asya'dan gelen " Türklüğü" kırmızı zemin ise  " Vatanı" temsil ettiği söylenmektedir.

 



Ay Yıldız Nerelerde Kullanılmıştır?

 

Bilindiği gibi bayraklarda başta olmak üzere mimari yapılarda, Sancak ve alemlerde, Tuğlarda, kılıç ve kın süslemelerinde, tılsımlı gömlekler de ve birçok yerde kullanılmıştır.



Günümüzde Ay Yıldız?

 

 

Günümüzde de bayrak harici birçok alanda kullanılan ay yıldız sembolü taşımakla gurur duyduğumuz gümüş takılarımızda da sıklıkla yer verdik. Manevi değerlere verdiğimiz önemle Diriliş Takı olarak bizde Ayyıldız'a yakışır tasarımlar sunmaktayız. Siz değerli müşterilerimizin talepleri doğrultusunda kişiye özel ürünlerde tasarlayıp beğeninize sunuyoruz. En çok satan Ay Yıldız Yüzük modellerimizi incelediniz mi?

 

Etiketler: Ay Yıldızın Anlamı
Temmuz 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR