Gümüş Kararır mı? Gümüşün Kararma Nedenleri

Kararan Gümüş Nasıl Temizlenir

Gümüş kararır mı sorusu herkesi endişelendiren sorulardan bir tanesidir. Gümüşün kararmasının onun kaliteli olmaması veya gerçek olmamasıyla ilgili olduğu düşünülür. Gümüşün kararması kalitesizliği ve sahte olmasıyla ilgili olabilir ama farklı sebepleri de vardır. Gerçek gümüşler kararır ama kalitesi düşük gümüşlerin kararma süreci 925 ayar kaliteli gümüşlere göre daha hızlıdır. Gümüş mücevherlerdeki kararma her şeyden ortaya çıkabilir. Tüm dış uyaranlar, gümüşün doğru bakım görmemesi ve doğru saklanmaması, hatta hava bile kararmasına sebep olabilir. Gümüş, aktif olarak kükürt ile reaksiyona girer ve kükürtle etkileşimi sonucunda kararır. 

 

Peki gümüş kükürtle nasıl reaksiyona girer? Saf gümüş, 1000 ayar olsa da yumuşaklığından dolayı mücevher yapımında kullanılır hale getirebilmek için onun sadece %92.5’i kullanılarak, geri kalan %7.5 lik oranda gümüşün aksine daha sert ve kararmaya meyilli metal olan bakırla karıştırılıyor. Bu bileşim gümüş takıların hazırlanması için ideal karışımdır. Bakır, insan vücudunda kükürt içeren terle etkileşime girerek oksitleniyor. Bu da kararmasına yol açıyor ki 925 ayar gümüş takılar da bu etkileşimden dolayı kararır. Aynı zamanda kozmetikler de kükürt içerdiği için kozmetik kullandıktan sonra gümüşün takılması öneriliyor.


Gümüş takılar tüm dış etkenlerden bu şekilde etkilenerek kararıyorsa peki gümüş kararmasına ne iyi gelir? Gümüş Kararması Nasıl geçer? 


Öncelikle gümüş beyazlatma işlemini bir kuyumcuda yaptırmanız tavsiye ediliyor. Çünkü metalin farklı bileşimleri olabiliyor. Bunu ise en iyi gümüş takıyı satın aldığınız kuyumcu bilebilir. Aynı zamanda üzerindeki taşlar, montajlar, işlemeler, kabartmalar gümüş mücevherleri beyazlatmayı zorlaştırabilir Şöyle ki mücevher üzerinde kullanılan taşlar temizleme zamanı zarar görebilir. 


Kararan gümüşlerinizi kendim beyazlatabilirim diyorsanız ev ortamında da gümüş beyazlatma işlemi için bir çok seçenek mevcuttur. Peki evde gümüş nasıl parlatılır?

 

 

Evde Gümüş Nasıl Parlatılır?


Gümüş takınızı ev ortamında parlatmak istiyorsanız dikkatli olmanız gereken hususlar vardır. Takınız taşlıysa agresif temizlik malzemelerinden kaçınmanız, sert fırça ve kuru malzemelerle temizlememeniz tavsiye ediliyor. Bu ayrıca taşsız gümüş takılar için de geçerlidir. Fırça veya sert kumaş gümüş takı üzerinde aşındırıcı görev görer ve çizikler oluşturabilir.


Gümüş takınız için en tehlikesiz temizleme yöntemlerinden bir tanesi bir bardak su ve bir çay kaşığı tuz çözeltisidir. Başka bir yöntem de sabunlu sudur. Kararmış gümüşleri sabunlu suda 20 dakika bekletmeniz gümüşlerinizi beyazlatır. Ama bu yöntemler çok kararmamış veya yeni kararmış gümüşleriniz için etkili olacaktır. Uzun süredir kararmış ve bakım görmeyen gümüşleriniz için başka yol izlemeniz gerekecektir.


En etkili ve herkesce bilinen yöntem alüminyum folyo, soda ve su karışımıdır. Kaynayan suya iki kaşık soda ve bir parça alüminyum folyo atarak üzerine gümüşlerinizi ekleyip 15-20 dakika bekletirseniz gümüşlerinizin ilk günkü gibi parladığını görebilirsiniz. Bu işlemi soda kullanmadan patates suyu ile de yapılabilir. 


Hidrojen peroksit gümüşleri beyazlatmada etkili çözümdür ama tehlikeli temizleme yöntemidir. Çünkü peroksit gümüş yüzeyleri çok fazla beyazlatır ve plak bırakır. Bu nedenle gümüş tek başına peroksitle işlenmez, üzerine amonyak eklenerek birlikte olumlu sonuç verir. Su, peroksit ve amonyak karışımında kararan gümüşleri 20 dakika bekletmek takıları beyazlatır. 


Ayrıca amonyak tek başına da gümüş takıları beyazlatma özelliğine sahiptir. Agresif temizleme ürünü değildir. Amonyak solüsyon gümüşün yüzeğine zarar vermeden nazikce üzerindeki kirli tabakayı, oksit ve sülfürleri temizler. Su ve amonyak çözeltisinde yarım saat bekletilen gümüşler ilk günkü beyazlığına kavuşur.


Gümüşleri sadece %6 ve %9 sirke solüsyonunda bırakıp iki saat bekletmek de gümüş takıların beyazlamasında etkili yöntemdir. Aynı zamanda halk arasında limon tuzu olarak bilinen sitrik asiti yarım litre su ile kaynattıktan sonra kararmış gümüşlerin beyazlaması için 15 dakika tutmak yeterlidir. 

 

 

Etiketler: gümüş kararır mı, gümüş beyazlatma, gümüş nasıl temizlenir, evde gümüş beyazlatma
Ağustos 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR